Gỏi gà măng cụt (Chicken Salad with Mangosteen)

[Vocab tả món Gỏi Gà Măng Cụt]

— English below —

Một trong những món hot trend nhất trong thời tiết nóng oi bức (scorching hot weather) gần đây là Gỏi Gà Măng Cụt (Chicken Salad with Mangosteen). Món ăn bắt nguồn (originate from) Bình Dương, nơi nổi tiếng với loại nông sản (produce) này.

Sự đặc biệt (specialty) đến từ sự cân bằng giữa vị chua (acidity) và ngọt (sweetness) của măng cụt sống và vị thịt (savory / meaty flavors) của gà thả vườn (free-range chicken), kết hợp với (combined with) hương thơm (aroma) của rau răm và nước trộn salad (salad dressing).

Nguyên liệu chính (key ingredient) cho món ăn tất nhiên là: măng cụt sống (unripe mangosteen). Món ăn trendy này chắc đã không tồn tại nếu thiếu sự kì công (great effort) ở công đoạn sơ chế (preliminary preparation) măng cụt sống. Vì phần nhựa của vỏ (the sap on the fruit’s skin), đầu bếp phải rửa (rinse) nó dưới nước chảy (running water) và tỉ mỉ lột các lớp của trái (meticulously peel off the layers) cho đến khi lộ ra phần thịt trắng (white flesh) bên trong. Sau đó người ta sẽ cắt ra thành từng miếng vừa ăn (bite-sized pieces).

Những thành phần khác đều bình thường, hay gặp ở các món gỏi khắp cả nước mình. Gà nên là thả vườn (free-range), sẽ cho thịt ‘dai’ hơn (chewy texture), thay vì thịt mềm và nhạt nhẽo (bland) như gà công nghiệp (battery-farmed chicken). Cà rốt, hành tím (shallot) và rau răm (laksa leaves) cũng cần thiết để làm món ăn ngon hơn.

Ngoài hương vị đặc trưng của món ăn, một nhân tố quan trọng góp phần (contribute to sth) vào sự phổ biến của món này là sự có mặt khắp nơi (ubiquity) của nó trên Tiktok. Xu hướng phổ biến hoá (popularize sth) những sản vật địa phương (local and traditional delicacies) đã có mặt ở Trung Quốc từ lâu, và giờ nó đã đến Việt Nam. Cùng với món gỏi, một trend khác nữa là trà mãng cầu (soursop tea), cả 2 đều nổi tiếng nhờ (owe their popularity to sth) vào sự có mặt trên TikTok.

Tuy nhiên, nhiều chuyên gia lo ngại là sáp của măng cụt sống có thể gây dị ứng (food allergies), và thu hoạch (harvest) măng cụt sống sẽ làm lại cây, ảnh hưởng đến lứa tiếp theo. Nhưng những bận tâm (concerns) này thật là nhỏ bé (seem trivial) so với ham muốn (desire) thử trend mới của giới trẻ, và giá cao của bán măng cụt sống năm nay có thể bù vào (compensate for sth) thua thiệt ở trong tương lai.

=====

One of the trendiest dishes in the scorching hot weather lately is Chicken Salad with Mangosteen. The dish originates from Binh Duong (which is most well-known for this type of produce) and is best enjoyed from April to June, during the harvest of mangosteen in the region.

The specialty comes from the perfect balance of the acidity and sweetness of mangosteen and the savory and meaty flavors of free-range chicken, combined with the unique aroma of laksa leaves and the salad dressing.

The key ingredient for the dish is, of course, unripe mangosteen. This trend wouldn’t exist without the great effort put into the preliminary preparation of the fruit. Due to the sap on the fruit’s skin, the cook has to rinse it under running water and meticulously peel off the layers until the sweet white flesh inside is revealed. The prepared fruit is then cut into smaller bite-sized pieces.

Other ingredients are ordinary items found in salads throughout the country. The chicken should be free-range, offering a chewy texture rather than the soft and bland taste of battery-farmed chicken. Carrots, shallots, and laksa leaves are also key to making the dish tasty.

Beyond the deliciousness of the dish, one key factor contributing to its recent prevalence is its ubiquity on TikTok. The trend of popularizing local and traditional delicacies has been present in China for a long time, and now it has arrived in Vietnam. Alongside this salad, another popular trend is soursop tea, both of which owe their popularity to their appearance on TikTok.

Along with the popularity of the dish come concerns from food experts as the sap of unripe mangosteen may cause food allergies, while harvesting the fruit may also damage the tree itself, potentially affecting the next harvest. However, these concerns seem trivial compared to the desire to try the latest trend among the youth, and the high price of selling unripe fruit this year may compensate for any potential financial losses in the future.

Ref: IELTS 1984

Leave a comment